JULIO RADILOVIĆ JULES
ZVONIMIR FURTINGER – NORBERT NEUGEBAUER – RUDI ALJINOVIĆ

Izviđačke pustolovine

90,00  (678,11 kn)

Nema na zalihi

Strip album sadrži serijale legende hrvatskog stripa, Julija Radilovića – Julesa:

  • IZVIĐAČKE PUSTOLOVINE (tekst: Zvonimir Furtinger, premijera: Plavi vjesnik 1959.)
  • BAĆA IZVIĐAČ (tekst: Norbert Neugebauer i Jules, premijera: Plavi vjesnik, 1960.) i
  • LOGORSKE PRIČE (tekst: Rudi Aljinović, premijera: Mi mladi, 1986.)

360 stranica, tvrdi uvez

Furtinger i Radilović, koji dotle nisu surađivali s Plavcem, pojavili su se u rujnu 1956. s prijedlogom za izradu dvaju stripova - jednog s ambicioznom povijesnom temom (iz kojega će se razviti serijal "Kroz minula stoljeća") i drugoga, vedre naravi, o izviđačima. Urednik Bjažić prihvatio je obje ponude te je u studenome započela prva epizoda "Izviđačkih pustolovina" - "Tajanstvena kuća". U kući na osami koja izaziva strah izvi­đači patrole "Leopard" otkrivaju dvojicu kriminalaca. Nakon prave filmske jurnjave lopovi padaju u ruke pravde.

U drugoj epizodi, "Zimski izlet", glavna uloga pripada jednom (uvjetno rečeno) negativcu, izviđaču Slavku kome zbog slabih ocjena u školi članovi patrole uskraćuju odlazak na zimovanje. Zato im se on na terenu osvećuje sitnim pakostima (da bi u završnici, kao što treba, uvijek izvlačio kraći kraj).

Treća epizoda "Poziv u slastičarnicu" ima kao temu dobro smišljenu podvalu: dvojicu prijatelja koji su trenutno prazna džepa (stručno rečeno, "dekintirani") Slavko poziva na kolače. Nakon što su zajednički potamanili brdo slastica, Slavko pod nekom izlikom napušta slastičarnicu - i prepašta prijatelje da se peku na tihoj vatra: nemaju čime platiti., a ne znaju da je Slavko krišom podmirio račun. Sada ih promatra kroz izlog i smije se njihovu vrpoljenju i očajničkom traženju izlaza.

  • Posrijedi je šala preuzeta iz stvarnog života. Piscu ovih redaka Furtinger je svojedobno ispričao kako je jednom zgodom podvalio dvojici prijatelja iz škole; pozvao ih je na kolače, krišom pla­tio "ceh" i izgubio se, a njih osta­vio da smišljaju kako će u pogodnom trenutku "uhvatiti maglu".

Furtinger (1912 - 1986), odnosno Furtač, kako su ga nazivali u Plavcu, u srednjoškolskim je danima bio skaut: prošao je sve stupnjeve izviđačkih znanja, osvojio više vještarstava, ljetne praznike provodio je na logorovanjima. Za jednog logorovanja u Primorju plivao je od Crikvenici do Šila na Krku i natrag. Poznato je da svaki izviđač/skaut irna i svoje izviđačko ime - njegovo je bilo Tik. (Roman "Crveni dusi", fcoji je 1940. izdavao u svescima, bio je potpisan pseudonimom Tik S. Tola.)

Niz izviđačkih pustolovina u Plavom vjesniku nastavio se epizodama "Ulovljeni lovac", "Borba za zastavu", "Vatra bez šibica" (objavljivanima u nastavcima) te šalama od jedne stra­nice "Nogomet", "Dobročinitelj", "Vesela vožnja" i druge. Iako baš sve priče nisu nužno sadržavale elemente izviđačkog života, bile su zabavne: Furtač je imao "nos" za šalu i origi­nalan geg.

Novi Julesov lik, Baća izviđač, pojavio se kad je Plavi vjesnik već bio u višebojnom bakrotisku. Vedre zgode objavljivane na pola stranice u prvo vrijeme smišljao je scenarist Norbert Neugebauer (potpisan unutar jednog kadra kao Nobika), a zatim je ulogu scenarista preuzeo sam crtač. U stripu se više puta pojavio Baćin tata: Jules je toj figuri poklonio vlastiti izgled! Baća je u Pla­vom vjesniku potrajao dvije godine, a u tom razdoblju izdana je i kolorirana razglednica s njegovim likom. (Paralelno je tiskana i razglednica s Delačevim Svemirkom. Izdane u povodu Jugoslavenskih pionirskih igara, tiskane su u nakladi od po pet tisuća primjeraka. Obje su brzo rasprodane te danas pred­stavljaju kolekcionarsku rijetkost.)

Treći, ujedno i posljednji Julesov angažman na polju izvi­đačkog stripa vezan je uz izviđačke novine Mi mladi, koje su osamdesetih godina izlazile u Zagrebu (ali su bile čitane u cijeloj ondašnjoj državi). Na poziv redakcije Jules je stvorio lik izviđača Olija - Olivera, čije su se vedre zgode nizale u mjesečnom ritmu na posljednjoj stranici listaj (naslov serijala "Oli i ostali"). Crtež dotad višestruko potvrđenog profesionalnog standarda u ovom slučaju odlikovao se i vjernim likovnim prikazom pojedinosti izvi­đačkog života (od izgleda uniforme i osobne opreme do logor­skih objekata), što je dijelom rezultat prikupljene dokumenta­cije, kao i suradnje crtača i redakcije, odnosno scenarista potpisanog izviđačkim imenom Kićo (A. Rudi). Pojedine stranice Olijevih doživljaja narednih su godina višestruko reprizirane u nekoliko časopisa (Dječji klub, Kurir, Oscar i drugi).

Strip album sadrži serijale IZVIĐAČKE PUSTOLOVINE (tekst: Zvonimir Furtinger, premijera: Plavi vjesnik 1959.), BAĆA IZVIĐAČ (tekst: Norbert Neugebauer i Jules, premijera: Plavi vjesnik, 1960.) i LOGORSKE PRIČE (tekst: Rudi Aljinović, premijera: Mi mladi, 1986.)

Dodatne informacije

Težina 2,2 kg
Dimenzije 32 × 2,5 × 25 cm