Franz

LESTER COCKNEY

Belgijac Franz Drappier, za ljubitelje stripova samo Franz (1948.–2003.), crtač kultnog Jugurte i mnogih drugih stripova iz časopisa Tintin, okušao se u pisanju scenarija za strip u kojem je spojio svoju ljubav za prostranstvima i konjima. Ova osobna, originalna i osjećajna priča o jednom Ircu odvija se kroz raskošne kadrove britanskih kolonija u Aziji devetnaestog stoljeća.

Tko je taj Irac?

Sin Irkinje i Engleza iz Liverpoola, zbog kojeg dobiva pogrdni nadimak Cockney, Lester Mahoney tek je jedan od milijuna sunarodnjaka koji su bijeg od gladi i siromaštva potražili na ulicama Londona.

Želio se samo vratiti u svoju zelenu Éirinn i uzgajati konje na obalama killarneyskih jezera, no jedno nesretno umorstvo promijenit će sve njegove planove i poslati ga na drugi kraj svijeta, u okerom obojanu Indiju i ledom okovana afganistanska bespuća.

Lester je buntovnik koji ne trpi autoritete, nagao i nepromišljen, no istodobno on je prijatelj kakvog bi svatko želio imati. Nema te sile koja bi ga spriječila da izvrši ono što smatra svojom dužnošću, čak ako to znači da iz jedne opasnosti srlja u drugu…

Piccadilly

Da, Picadilly, taj riđan s vojnom oznakom CUD 914, jedino je stvorenje bez ikakve mane.

Irca iz domovine možeš istjerati, ali Irsku iz njega nikada

Franz, zaljubljenik u putovanja i konje, osjećao je veliku ljubav prema Irskoj, njezinim ljudima, temperamentu i duši. Lester je za njega idealan Irac: plemenit, vrele krvi, sportaš, pravi gentleman, riđokosi lav meka srca, zaštitnik žena (dama i onih drugih), ljubitelj punokrvnih pastuha, crnog piva i dobrog whiskeya.

Upoznajmo i dame…

…jer bez njih ne bi bilo ni pustolovina

Emma

Bratova smrt koja je povezuje s Lesterom, neće spriječiti da se između njih rodi naklonost koja nadilazi klasne razlike. Naoko krhka, ljepotica voštanog lica otkrit će nam prednosti samostanskog odgoja.

Ilona

Mađarska vikontesa navikla na uglađenost bečkog dvora, britka jezika i odlična jahačica. Suočena s mogućnošću da postane majka tuceta djece pandžapskog radže želi samo jedno: vratiti se u Pečuh.

Tarana

Preživljavanje u čandigartskoj neimaštini brzo ju je natjeralo da od djevojčice sazrije u mladu ženu. Čim ga je upoznala, shvatila je da joj je Lester karta za bijeg i odlučuje iskoristiti sve svoje vještine da je iskoristi.

No tu su i deseci nezaboravnih likova…

…samo iz prva tri nastavka