Hermann – Franz – Vernal

JUGURTA

Inspiriran povijesnim djelom Gaja Salustija Krispa i usmenim legendama o pobuni numidskog kralja protiv najmoćnijeg carstva antike, ovaj serijal scenarista Jean-Luca Vernala (1944.–2017.) specifičan je po tome što su ga crtala dva ponajbolja Tintinova crtača, Hermann Huppen (r. 1938.) i Franz Drappier (1948.–2003.).

Kako je Ahilej postao Odisej

1967. godine, tada mladi pisac, Jean-Luc Vernal predložio je Tintinovom glavnom uredniku Gregu scenarij za povijesni strip o pobuni numidskog kralja Jugurte protiv moćne Rimske Republike. Trebao je to biti bezazleni  pustolovni strip koji vjerno prati Salustijevu knjigu, no Vernal je imao druge planove.

Želio je dati objektivniju sliku, pa je proučio i numidske usmene legende, prvi puta zapisane tek u devetnaestom stoljeću, koje su beskrupuloznog Jugutu iz rimskih izvora prikazale u novom svjetlu, kao narodnog vođu protiv strane invazije, sposobnog gerilca i pravednog vladara.

Takav je Jugurta odgovarao vremenu studentskih nemira ’68., raspada kolonijalnih carstava i gospodarske krize.

Hermannov Jugurta

Greg je crtanje povjerio Hermannu Huppenu, koji je tek počinjao rad na Bernardu Princeu. Umjesto tjednih tabli, odlučeno je da će priča biti podijeljena na epizode od sedam stranica.

 

Po dovršetku drugog nastavka, u kojem Jugurta završava u rinskoj tamnici, Greg odlučuje ugasiti strip jer ga smatra previše politički angažiranim. Priča je ispričana, glavni junak je mrtav. Hermann se posvećuje Bernardu Princeu i Comanchi.

USKRSLI JUNAK

1976.godine Jugurta se vratio u Tintin. Vernal se, nakon neuspjelog okušaja u izdavaštvu, vratio pisanju scenarija za strip. Odlučeno je oživiti Jugurtu, spasiti ga iz zatvora i poslati na fantastično putovanje antičkim svijetom. Za novog Jugurtu pronađen je i novi crtač, mladi Franz Drappier.

Franzov Jugurta

Bio je to prisilni brak. Franz nije želio kopirati sada već cijenjenog crtača, Hermanna, a nije mu odgovarao niti Vernalov kampanjski pristup. Crtač je bio navikao na brz i kontinuirani rad, a Vernal bi mu slao sinopsise za po jednu-dvije stranice. No, s vremenom su zakopali ratne sjekire i Franz će nacrtati ukupno trinaest nastavaka.